Social Icons

Saturday, October 05, 2013

Cerpen | Takdir Terindah Kita


 
        Petang Jumaat itu Adwa Shaza sampai ke rumahnya seperti biasa. Seperti hari Jumaat dua minggu yang lepas, dia memang akan pulang ke rumah kerana jarak rumahnya dengan universiti tidak begitu jauh. Lagi pula dia tidak perlu menyusahkan sesiapa untuk menjemputnya pulang kerana dia lebih suka menaiki kenderaan awam. Menaiki kenderaan awam memerlukan kesabaran yang tidak sedikit. Kadang-kala perjalanan tergendala tetapi Adwa Shaza tetap memilih untuk menaiki kenderaan awam seperti bas, komuter atau LRT kerana tambangnya yang  murah. Walaupun dia berasal dari keluarga yang boleh dikatakan berada, namun dia tidak sukakan pembaziran. Ini adalah hasil didikan ibunya, Puan Aya Sofea dan bapanya, Encik Abdul Qayyum yang sering mengingatkan agar berbelanja apabila perlu dan mengelakkan pembaziran. Tatkala melihat rumahnya yang hanya beberapa langkah lagi, Adwa Shaza sudah tersengih kerana dia sudah merencana di mindanya apa yang akan dia lakukan sebentar lagi. Sudah tentu dia akan terus naik ke bilik dan berehat. Adwa Shaza melajukan langkahnya.
           
“Assalamualaikum… Mama, orang balik ni, tak nak sambut buat kenduri bagai ke? Takde kenduri, pulut kuning pun tak ape.”

Sambil menanggalkan kasut dan meletakkan di rak kasut yang tersedia, Adwa Shaza memberi salam dan terus masuk ke dalam rumah kerana sebelah pintu rumahnya memang sudah terbuka.
           
Ish mama ni, menjemput perompak ke apa? Biar pintu terbuka. Macam cakap kat perompak, silalah datang merompak di rumah saya, pintu sentiasa terbuka!

Tuesday, October 01, 2013

BN Youth Job Fair 2013

Assalaamu'alaikum...


ho ho ho hokeh~
seperti tajuk entri yang sudah terang lagi bersuluh itu, post ini adalah mengenai job fair tersebut...
hokeh, mungkin ramai yang sudah tahu kerana event ni memang mendapat sambutan yang meluas...
dengan banyak banner atau poster anda boleh lihat dicampur dengan kaca-kaca televisyen yang turut mengiklankan job fair tersebut...

ini job fair yang pertama?
of course ini bukan kali pertama ku menghadiri job fair...
sejak zaman universiti dulu agak rajin laa pergi job fair/career fair ni especially time tengah final semester tu...

tapi...