Social Icons

Friday, February 27, 2015

last post for February~

Assalaamu'alaikum...

Hari ni rasa nak bebel je panjang2 jadinya Cik beloglah tempat ku bebel... Maaf Cik belog, kau dah lama bertahan dengan bebelanku... Dan terima kasih kerana ku tahu kau akan terus bertahan... Muahaha~

Sejak akhir2 ni banyak diuji dengan kesabaran dan bersangka baik... Bersangka baik sebenarnya amatlah disuruh dalam Islam... Ikut keadaan yang dihadapi, kadang2 ku sendiri rasa senang nak bersangka baik pada orang... Masa yang lain pula ku rasa agak susah untuk bersangka baik lebih2 lagi bila kenal orang tu dan tahu perangai dia... TAPI, kita kena juga cuba untuk bersangka baik... Cuba untuk berlapang dada... Susah, tapi perlu cuba...

Sama juga dengan bersabar... Nak bagi nasihat suruh orang bersabar tu senang... Nak amalkan sendiri tu yang payah... Kadang2, kita rasa dah banyak dah aku sabar, kesabaran manusia pun ada hadnya... Well, biasanya dialog tu laa yang orang selalu ulang kan...
Tapi, sebanyak mana sepatutnya kita perlu bersabar?
Sebanyak Allah bersabar dengan kita yang sedikit amalan tapi terus melakukan dosa...
Sama juga dengan memaafkan orang, sebanyak mana kita perlu maafkan kesalahan orang lain pada kita?
Sebanyak kita mahu Allah maaf dan ampunkan kesalahan kita pada Allah...

Jika anda baca entry ku sebelum ini maka anda tahu yang ku sedang nak taip cerpen seterusnya... Perangaiku, ku akan bersemangat nak taip bila dah siap cover cerpen...


Kat atas tu ku share cover next cerpen... Dah kantoi tajuk... Hahaha... Cover dah settle... Masalah seterusnya ialah ku akan down nak mula taip bila takde nama watak... Setakat ni baru 4 watak yang dah ada nama... Nak bagi nama pada watak ni memang masalah dari cerpen pertama dulu... Takde idea nak bagi nama apa...

Sudilah kiranya anda mencadangkan nama2 kepadaku... Sekarang perlu nama untuk lagi dua watak lelaki dan satu watak perempuan... Sekiranya nama yang dicadangkan belum pernah ku guna pada cerpen2 dan enovelku, insya Allah ku akan guna... Kalau banyak sangat nama yang anda cadangkan insya Allah ku boleh guna untuk cerita2 akan datang pula...

Sekian sahaja untuk bebelan kali ini... This will be the last post for this February sebab ku tak rasa esok ku akan rajin membebel... Hahaha...

Sekian...
Wassalaamu...

Tuesday, February 24, 2015

hari ini punya update~

Assalaamu'alaikum...

Berita ini tak berapa penting tapi ku letak jugalah kat sini supaya ku kurang rasa bersalah... Sila terus ke entry yang anda berkenan di hati sekiranya kehadiran entry ini hanya mengganggu jiwa dan raga anda...

Cerpen...
Alhamdulillah baru lepas siap plot cerita untuk cerpen seterusnya... Sebelum ni idea datang sekerat2, alhamdulillah pagi tadi idea untuk full cerita dah lengkap... Cumanya baru siap plot cerita dalam points form, belum mula menaip lagi maka, mohon jangan berharap untuk dapat baca dalam masa yang terdekat... Kali ni ceritanya simple je tapi ku harap sangat pengajarannya sampai kepada pembaca... Insya Allah...

Enovel...
Bab 10...
Ku harus akui ku masih lemah dalam bidang ini... Baru nak masuk Bab 10 dah stuck... Ku selalu cakap pada diri bila rasa nak give up tu datang; it's too early to give up... Doa2kan idea datang kepadaku bagai mencurah2 ke ladang gandum... Hehe...

Ku tak nak hampakan pembaca yang kalau ku baca komen2 mereka di p2u, mereka mengharapkan karya yang lebih baik lagi di masa akan datang... I'll try my best... Maybe it will take time but hey, great things happen to those who believe...

Never gonna give up! - Eyeshield 21

Sekian...
Wassalaamu...

Sunday, February 22, 2015

Me, Myself and COC

Assalaamu'alaikum...

Ho ho ho hokeh...
Tajuk entry tak menahan... Hahaha...
Jika anda pernah baca entry ku sebelum ni maka anda akan tahu bahawa ku bukan jenis yang suka main game... Ku jenis main game untuk release stress dan akan stop main bila sampai kat level yang bagi aku lagi banyak stress...

COC ni ku mula main sebab nak tengoklah apo bondo eh COC ni dah kawanku dok sebut2 COC... Cara dorang sembang tu cambest je game ni dan sebab lain dia ku main juga adalah sebab nak letak dalam enovel SIBB ku itu laa...

Dah nama pun Clash of Clans makanya kebanyakan orang ada clan masing2... Ada yang tak kisah masuk clan sesiapa macam ku ni... Ada yang nak clan sesama kawan2... First clan yang ku join adalah clan dari India... Dapat invitation dari seorang elder clan tu... Mereka sangat aktif dan kebetulan masa ku join mereka tengah war... Ku hanya war spectator ajelah... Mereka sangat aktif sampaikan tiap2 kali bukak COC akan ada chat dari mereka... Macam2lah mereka discuss... Ada masa mereka chat dalam Hindi dan berdasarkan pengalaman dolu2 ku yang layan Hindustan ku dapat tangkaplah sikit2... Bila mereka tahu ku dari Malaysia mereka eloklah chat dalam BI... Tapi sebab clan tu terlampau aktif, ku rasa kurang best sebab padaku game aje pun, tak payahlah beria2 nak warning2 clanmates yang lain bagai... Y u so serious? Maka, ku buat keputusan untuk keluar dari clan tu...

Second clan yang ku join by invitation jugak... Yang tu clan dari Itali... Yang ni lain sikit, sehari ku join takde langsung dorang chat atau request troop... waktu tu tengah war preparation... Lama sikit lepas tu ada someone dari clan tu yang request troop maka ku donatelah seadanya... Dia balas grazie bla bla bla akutakfahamsepatahhabukmelainkangrazietu... Maka ku reply dalam English cakap sama2 bagai dan ku bukan orang Itali (tapi yang ni ku tak cakap ku orang Malaysia) and guess what??? That person terus kick ku dari clan tu... Dahlah ku baru lepas donate troop kat dia terus kena kick... Adeyhhh... Tapi bukan dia laa yang invite ku masuk clan tu, orang lain...


Friday, February 20, 2015

Tarbawi by LangitIlahi

Assalaamu'alaikum...

Last time ku promote game 'Defending Malaysia' and this time a new game by LangitIlahi called 'Tarbawi'... Same as the previous one, you can download this game from the Google Play...

Kalau anda dah pernah cuba main Defending Malaysia then you should know what are the weaknesses of the game... tapi pada pendapat ku sendiri, game tu kira okeylah untuk first try LangitIlahi developer team... bukan senang nak buat game okey... mohon faham... dan ku pasti mereka pun akan terus improve kualiti game mereka...

Tarbawi ni pulak merupakan kuiz berkaitan Islam... rasa dah agak lama kut mereka letak kat Google play nun tapi malam tadi baru ku berkesempatan untuk download... dan malam tadi jugak habis main untuk Casual Mode...

Secara ringkasnya Tarbawi ni ada Casual Mode dan Time Attack Mode... as the name goes, casual tu takde limit masa kau orang nak jawab soalan2 tu whereas time attack tu ada limit masa... soalan2 random pasal Nabi2, para sahabat Rasulullah, perang2... seronok jawab soalan tu... dengan gigihnya ku dan adik perempuanku jawab semua soalan set pertama tu malam tadi jugak... mana yang tak tahu tu kami guna coin untuk selesaikan... hahaha... bila dah tak boleh guna coin (dan taknak purchase coin) akhirnya kami guna khidmat pak cik Google... ada yang tahu dan rasanya banyak juga yang kami google... especially pasal perang... oh, terasa jahilnya pasal perang2 Islam... yang selalu dengar pasal perang Badar, Uhud, Ahzab dan Khaibar tapi banyak lagi perang lain seperti perang Mu'tah, Hunain, Siffin, Jamal, Yarmouk... macam2 lagilah... kira malam tadi jadi banyak membaca jugak laa...

Yang kurang bestnya game ni takde bagi hint... dia takde offer hint satu atau dua huruf ke... kalau nak jawapan terus kena tekan selesaikan (kalau kau orang taknak google jawapan laa..) Selesaikan tu pulak kena guna coins... bila coins dah habis boleh purchase dari LangitIlahi... memang takkk laa ku nak guna duit macam tu kan... memang ku google sampai dapat jawapan laa jawabnya... lagi satu bila dah habis jawab semua soalan dia akan cakap kita dah habis jawab set pertama dan tunggu update seterusnya... tapi, bila ulang balik main, walaupun soalan yang sama kita dah jawab tadi, markah masih akan bertambah bila jawapan kita betul... hmmm...

ho ho ho hokeh...
itu aje untuk entry kali ni... merajinkan diri letak entry baru kat cik belog... nak harapkan cerpen atau enovel entah bila ku akan update... mohon jangan ada yang menunggu atau berharap (nanti ku akan rasa bersalah dan serba-salah...) kalau kau orang free2 tu nanti cubalah game ni... insya Allah berbaloi main... dapat refresh apa yang pernah belajar dulu dan dapat belajar benda baru...

Sekian...
wassalaamu~

Monday, February 16, 2015

Di Sebalik Langsir | I Seriously Wanna Marry You

Assalaamu'alaikum...

Ho ho ho hokeh... Akhirnya berkesempatan nak taip DSL untuk cerpen 'I Seriously Wanna Marry You'... cerpen ini merupakan kesinambungan dari cerpen 'I Think I Wanna Marry You'... Jadinya kalau nak faham cerpen ni kena baca 'I Think I Wanna Marry You' dulu... Jom tinjau apa yang ku nak sampaikan untuk cerpen ni~

1) Don't be so sure because you don't know what awaits you... dalam hidup ni kita kena yakin dan pasti tapi tak boleh terlebih... kena sederhana je... sama juga dengan perkara yang kita sayang atau benci... hati manusia ni mempunyai keupayaan yang tinggi untuk berbolak balik tahu? 

2) Kalau kena reject dengan orang, terima seadanya... jangan nak sedih lama2... sibukkan diri dengan benda yang sepatutnya menjadi prioriti... move on, okay? I know it's easier said than done... tapi kena cuba jugak... kuatkan hati... jangan terlampau emosi... kalau boleh guna lojik akal... lagipun Allah takkan uji dengan sesuatu yang kita tak mampu untuk tanggung... yang me'reject' pulak, seeloknya guna bahasa yang elok, jangan reject dengan kasar... takut nanti jadi dendam... *macam serius je pengajaran ni.. tapi mmg serius pun...*

3) Luahkan perasaan ataupun minta nasihat pada orang yang kita percayai... jangan pendam masalah/rasa kecewa/ tekanan perasaan sorang2... dan bila dah diberi nasihat tu, ikutlah nasihat tu kalau memang nasihat yang diterima tu betul...

4) Sentiasalah berdoa kepada Allah saat susah mahupun senang.. dan dalam doa tu mintalah yang terbaik buat kita, agama kita, dunia kita dan akhirat kita... kan Allah dah pesan; berdoalah kepadaku, nescaya aku makbulkan... kita kena yakin... lambat atau cepat itu pada mata kita aje... pada Allah, Allah bagi sesuatu kat kita pada masa yang tepat... okay?


Tuesday, February 10, 2015

eNovel | Saya Isteri Baru Belajar .:|[ BAB 9 ]|:.





SENYUMAN terukir di bibir Najla Naqiyah walaupun sebenarnya dia agak geram dengan si suami yang tidak memberitahunya lebih awal bahawa si suami diberikan cuti pada hari ini. Hasilnya, kalut dirinya pada pagi ini menggosok pakaian si suami dan menyediakan sarapan pagi. Apabila dia sudah siap menyediakan sarapan pagi dan pergi ke bilik bagi memanggil suaminya untuk bersarapan, si suami sedang enak tidur berbungkus dengan selimut. Sungguh-sungguh dia menyangka yang si suami akan terus bersiap untuk ke tempat kerja selepas selesai menunaikan fardhu Subuh. Setelah puas dia mengejutkan si suami, dengan muka tidak bersalah si suami memberitahunya bahawa dia diberikan cuti. Mengenangkan yang si suami pasti penat sepanjang kerjanya di Singapura, dia biarkan sahaja suaminya itu menyambung tidur.

Semasa bersarapan pagi pula, Arif Fitri memberitahu Najla Naqiyah bahawa dia akan membawa isterinya itu keluar berjalan-jalan ke mana sahaja yang isterinya itu mahu pergi sempena dia bercuti pada hari tersebut. Tanpa berfikir panjang Najla Naqiyah mengajak Arif Fitri tidur di rumah ibunya di Shah Alam. Dia perlu meminta maaf dari abangnya tentang kejadian Ahad lepas. Memandangkan si abang bekerja, dia mencadangkan kepada Arif Fitri untuk mereka jalan-jalan di Tiga Serangkai terlebih dahulu. Tiga Serangkai adalah gelaran yang AHAHAH guna bagi merujuk kepada Plaza Alam Sentral, SACC Mall dan Kompleks PKNS memandangkan ketiga-tiganya berdekatan antara satu sama lain. Semasa zaman AHAHAH di universiti, mereka bertiga sememangnya banyak mencari barang di Tiga Serangkai.

Jam menunjukkan angka 11.23 pagi sewaktu kereta Myvi milik Arif Fitri selamat diparkirkan di Plaza Alam Sentral. Mereka berdua memilih untuk memulakan sesi dating di Plaza Alam Sentral dan seterusnya berjalan kaki ke SACC Mall dan Kompleks PKNS. Keluar sahaja dari kereta, Arif Fitri terus menuju ke arah Najla Naqiyah dan tangan kirinya dihulurkan tanda dia mahu si isteri memegang tangannya. Najla Naqiyah hanya memandang kosong huluran tangan si suami.

“Perlu ke bang? Tak jatuhlah Ya kalau abang tak pegang tangan Ya.” Ujar Najla Naqiyah. Arif Fitri melepaskan nafas pendek yang kedengaran seperti keluhan.

“Memanglah sayang tak jatuh walaupun abang tak pegang tangan sayang tapi kalau sayang hilang macam mana? Kesian abang kena kahwin lain pula.” Balas Arif Fitri disertakan dengan gurauan. Najla Naqiyah sudah memandang tepat ke arahnya.

“Nak hilang apanya bang bukannya waktu tengah ramai orang ni. Sampai hati abang kan! Kalau betul Ya hilang sekalipun abang usahalah cari Ya dulu. Janganlah terus kahwin dengan perempuan lain. Kesianlah sangatkan dapat kahwin lain? Entah-entah lagi abang suka adalah!” Najla Naqiyah sudah keluar suara merajuknya. Serentak dengan itu dia terus membawa diri menuju ke arah lif untuk masuk ke dalam pusat membeli-belah tersebut. Arif Fitri segera mengejar si isteri. Dipanjangkan tangannya untuk mencapai bahagian lengan si isteri. Langkahan kaki Najla Naqiyah terhenti.

“Sayang, abang gurau ajelah. Kalau Ya hilang, serata dunia abang cari. Kalau boleh terbang ke angkasa, sampai ke bulan bintang abang akan cari Ya. Kalau tak jumpa juga, setiap galaksi yang wujud abang akan pergi geledah semata-mata nak cari cinta hati abang ni.” Kata Arif Fitri. Tidak mahu si isteri terus merajuk dan merosakkan suasana baik pada hari ini. Sekali lagi Arif Fitri hulurkan tangannya tanda meminta Najla Naqiyah untuk menyambut huluran tangannya itu.    

“Lain kali berguraulah lagi macam tu, memang tempah tiket untuk Ya merajuk empat puluh keturunanlah tu.” Kata Najla Naqiyah kepada si suami. Dia kemudiannya menjalinkan jari kelingking kanannya dengan jari kelingking tangan kiri si suami dan terus mula berjalan. Arif Fitri ikutkan sahaja langkah si isteri. Alahai isteri aku ni. What’s with this pegang tangan ala pinky promise ni? You’re just too cute to be true sayang. Macam budak kecil dah aku rasa. Layankan ajelah nanti dia betul-betul merajuk empat puluh keturunan aku juga yang susah. Siapa nak pujuk dia? Waktu tu aku dah mereput dalam tanah dah.


Wednesday, February 04, 2015

pabila dia berhijrah...

Assalaamu'alaikum...

Ho ho ho hoyeahhhh!!!
Akhirnya cik belogku berhijrah... lalala~
Ini semua poyo~ tapi kisah pulak aku?

Sejak tahun 2012 cik belog ini mula bertapak, rumah cik belog ini bertemakan notebook dan berwarna pink... gituuuhhh... jadinya sekarang dah 2015 ni wajarlah cik belog ini berhijrah ke rumah baru bagi menyerlahkan kematangannya... kali ni temanya scrapbook... warna pun redup sikit... ye dop? Lagipun, pink was never my favourite colour... no offense to all pink addicts *apekehalnye bunyi dah mcm drug addicts... okay, pink lovers sopan sikit...* My favourite colour is green but sometimes I tend to buy pink-coloured things... penyakit apa entah ni... hahaha

Okay, enough of that...
semoga dengan penghijrahan cik belog ini, ku akan lebih bersemangat nak update cik belog ni... *walaupun sebenarnya macam takde kaitan aje kan..*

Entry ni sebenarnya lebih kepada ku nak tujukan kepada cik proofreaderku... sejak beliau berhijrah ke Sabah atas tuntutan pihak berwajib bagi mendidik anak bangsa di sana, ku rasa lemau je nak update enovel... bab 9 baru 5% siap... cerpen baru adalah juga buat research sikit tapi mcm akan hold dulu, buat cerpen lain dulu kot... entahhh... rasa lemah semangat...

Cik proofreader, walaupunku tahu dia tak baca cik belogku ni tapi ku nak cakap jugak, hidup baik2 kat sana okey... sekarang hari2 kau call make sure akan dtg hari2 call jgk... wahaha...

Semoga Allah permudahkan urusan kau kat negeri bayah bayu itu... aamiin :)

Sekian, wassalam...