Social Icons

Wednesday, December 31, 2014

Cerpen | I Seriously Wanna Marry You

Atas permintaan tak berapa ramai dan jejari sendiri yang rasa gatal nak menaip, cerpen ini merupakan sekuel kepada cerpen ‘I Think I Wanna Marry You’… Happy reading ;)


 “WHO’S that girl?” tanya Sri Farhanah kepada adiknya.

“Isteri seminit Ash. Haha.” Ashraf Fikri sudah tergelak. Sri Farhanah memandang Ashraf Fikri yang berada di sebelahnya dengan pandangan tidak percaya dan kembali memandang ke hadapan untuk fokus pada pemanduan.

Don’t tell me that she’s the one…” Ashraf Fikri sudah mengangguk-anggukkan kepalanya walaupun ayat Sri Farhanah tergantung. Dia sudah mengetahui apa yang kakaknya itu maksudkan.

Yup, she’s the one. Yang Ash beritahu menyebabkan rekod baik Ash yang tak pernah ada masalah disiplin jadi rosak.” Sri Farhanah sudah ketawa mendengar ayat dari adiknya itu.

I bet you deserve it. Bukannya Ash tak pernah buat salah, cuma tak pernah kantoi je. So dia tu kira adik ipar seminit akak la kan? Well, akan datang mungkin jadi adik ipar sepanjang hayat akak pula. Haha.” Kata Sri Farhanah mengusik adiknya itu.

Nope! Never! Not in this life.” Ashraf Fikri bersuara dengan yakin.

“Haha. Don’t be so sure, brother. You don’t know what awaits you.” ujar Sri Farhanah. 

“Haha. Sebab Ash sure laa Ash berani cakap.” Ashraf Fikri melarikan jari-jemarinya melalui rambut. Seperti tayangan video, terbayang babak perbualan dirinya dan kakak kesayangan sewaktu dia di Tingkatan 5 tidak lama dahulu. Apa yang aku pernah cakap dulu makan diri aku sendiri. Cuma bezanya sekarang ni bukannya Fann tu jadi adik-ipar-sepanjang-hayat akak tapi jadi adik-ipar-tak-jadi akak. Betul apa yang akak cakap dulu, jangan terlampau yakin dengan sesuatu perkara sebab kita tak tahu apa yang menanti kita di masa depan.

Ashraf Fikri merenung siling bilik tetamu rumah kakak dan abang iparnya itu. Lampu bilik sengaja tidak dihidupkan tetapi bilik tersebut tidaklah begitu gelap kerana cahaya dari luar masih boleh menerpa masuk. Posisi badan ditukar. Dia kini sedang berbaring mengiring ke kanan. Kenapa Fann tolak lamaran aku? Ayat macam tak boleh terima kenyataan kena reject. Bukan okey! Aku tak kisah kalau kena tolak dengan Fann sekalipun tapi kenapa dia langsung tak nak ambil masa untuk fikir? Sekurang-kurangnya balik buat solat istikharah dulu. Aku bukannya nak ajak kahwin dalam masa terdekat. Ini kalau aku minta nasihat Puan Sri Embun tu dah tentu dia gelak golek-golek dulu baru bagi nasihat kat aku. Tapi memang pada dia je yang aku selalu cerita masalah aku.

Langkah kaki Ashraf Fikri atur menuju ke arah ruang tamu. Kakaknya, Sri Farhanah dan abang iparnya, Aduka Firdaus sedang leka melayan kerenah anak perempuan mereka yang berumur dua tahun. Embun merupakan panggilan nenda mereka kepada Sri Farhanah dan sejak kakaknya ini mendirikan rumah tangga, dia kadang-kala sengaja memanggil kakaknya Puan Sri Embun dan suami kakaknya pula Tan Sri Aduka. Bukan apa, kalau panggil mereka berdua Tan Sri dan Puan Sri jadinya tak perlulah panggil guna panggilan abang dan kakak. Hahaha.


Friday, December 19, 2014

cerpen update~

Assalaamu'alaikum...

Uishhh sedar tak sedar dah semakin menghampiri hujung bulan Disember... Huarghhh!! Bila dah hujung bulan Dis ni memanglah rasa macam tak boleh terima kenyataan... Sebab tahun barunya bermakna umur dah +1... Hohoho...

Sekarang tengah in the making of sequel for 'I Think I Wanna Marry You'... Haha~ 
Tak tahulah bakal pembaca cerpen sekuel ni nanti akan suka atau tak ending dia... Semoga suka hendaknya... Ku cuba buat sebaik mungkin... Lalala~

Azamnya nak jadikan cerpen sekuel ni cerpen terakhir untuk tahun 2014 ni tapi memandangkan progress menaip baru 5% so tak berani nak jamin bila akan siap... Kalau tak sempat siap tahun ni maka cerpen sekuel ni akan jadi cerpen pertama untuk tahun 2015 nanti... Kalau ada yang sudi tunggu, harap bersabar...

*terima kasih buat semua yang sudi ziarah dan baca cerita-cerita picisan kat sini... Dan terima kasih juga buat yang sudi komen walaupun sebagai anonymous... Komen anda pembakar semangat saya ;) *

Sekian...
Wassalam~

Wednesday, December 03, 2014

Kesunyian Cik Belog~

Assalaamu'alaikum...

Hari ni bukak Cik belog yang setia ni... Setia laa cik belog ni tunggu ku update dia tapi ku tak consistent langsung update belog... *susah weyhhh nak istiqomah update entry blog* Hohoho... Maaf ya Cik belog... By now you should know perangai tuan kau ni yang sebenar... Huahuahua~ tapi, ku setia padamu tahu! Gituuuuuhhh...

Page views as of ku taip entry ni dah 9874... Mahu tak terkejut! Terkejut tahu! Yela untuk belog simple yang entah apa2 ni plus cerpen dan enovel yang terbengkalai tu boleh dapat pageviews hampir 10K... I should thank you guys for dropping by here... Sengaja atau tidak sengaja... Singgah dan baca cerpen/enovel/DSL mahupun singgah saja2 tak baca apa2... Thank you~ Semoga ada walau sedikit manfaat dari belog ini... Insya Allah...

Itu je... Entry ni tak penting pun... Hahaha... Semata2 sebab nak update belog yang sunyi ni punya pasal... Hehehe...

Sekian, wassalam ;)

Mohon klik untuk tumbesaran~
Mohon klik untuk tumbesaran~