Social Icons

Sunday, October 26, 2014

Tahukah Anda? Mesti Tak, Nak Beritahulah Ni...

Assalaamu'alaikum...

Sejak dua minggu yang lepas, ku dapat rumuskan berdasarkan pageviews bahawa ramai juga yang sudi berkunjung ke Cik belog kepunyaanku ini... Segan pulak kite, dahlah Cik belog ni takde apa2 sangat... Terima kasih atas kesudian anda untuk berkunjung dan semoga kunjungan anda tidak berakhir dengan kekecewaan...

Walaupun Cik belog ini asalnya berjantina belog peribadi, tetapi oleh kerana ku malas nak pening kepala create and manage belog lain semata2 untuk cerpen/enovel yang belum tentu ku akan istiqomah update, maka ku sekalikan sahaja dengan Cik belog ini tanpa meminta persetujuan beliau. * kalau cik belog tak setuju pun ada aku kisah? Ku tuannya. Bhahaha. Gelak kejam sket! *

Jom tengok sikit screen shot enovel dan cerpen dekat Cik belog ni...


Mohon klik untuk tumbesaran~
Ku pelik juga page views bab tu tak balance tapi tak kisahlah. Janji ada orang sudi baca. Kalau sudi komen tu bertambah2 syukur Alhamdulillah. Anda komenlah positif mahupun negatif, ku terima seadanya.

Friday, October 24, 2014

Mari Bersatu Hati Bawa Jiwa Pergi Berhimpun

Assalaamu'alaikum...

Okey, insya Allah akan bertolak pergi Shah Salam... Wuwuwu... Rasa macam dah lama sangat tak pi sana... Sebenarnya sebab kawan ajak join satu program dekat UiTM Shah Alam... Sambil2 tu boleh tengok perubahan UiTM... Hehe~ Bersatu kita warga UiTM *eheh tetiba* You don't have to worry, program ni bukan untuk warga UiTM je, terbuka okey :)

Himpunan 1000 Jiwa 1 Hati :)
25 Oktober 2014 (Sabtu)
Masjid Tuanku Mizan UiTM Shah Alam


Mohon Klik Untuk Tumbesarannya...

Program ni anjuran Raudhatus Sakinah bersama beberapa penganjur yang lain... Himpunan ini adalah untuk menyatakan tekad kita menjadi para belia dan remaja bijak yang menjauhi zina... Kalau anda pernah dengar Anda Bijak Jauhi Zina (ABJZ), ha yang ni samalah... ABJZ ni memang banyak buat himpunan macam ni dan pergi ke sekolah2 menengah... Syarat pesertanya sesiapa berumur 13~25 tahun... Yeehaa~ gue masih layak *nak mengaku diri ni muda kononnya...*

Kepada yang berminat anda boleh mendaftar di sini... Insya Allah tak menyesal punya... You guys can also check out the website for more information...


Saturday, October 18, 2014

Ini Entry Nak Bebel

Assalaamu'laikum...

Setelah tidak berjaya dalam interview KEMAS tempoh hari, ku bakal menghadiri satu lagi interview lain pada Khamis depan, 23 Oktober... Dekat Kuantan jugak... 

Disebabkan itu, ku rasa nak bebel pada diri sendiri... 'Kau dah tau kau ada interview yang kau dok menaip lagi pasal ape? Pergilah study nun...' Lebih kurang macam ni lah ku kata pada diri sendiri...

Masalahnya ku rasa orang lain pun mungkin pernah alami benda yang sama; waktu yang kita patut buat benda lain itulah yang kita 'ter'distracted dengan sesuatu yang menjadi kesukaan kita... Sebagai contoh, nak buat assignment, tapi sebelum tu nak tengok cerita Korea jap... Plan asal nak tengok satu episod je last2 layan berepisod2 dekat setengah cerita habis layan waktu tu *okey, I have to admit that contoh yang ku bagi ni yang terjadi pada diri sendiri zaman belajar dulu... Huahuahua~*

Itu dulu punya cerita... Sekarang, lebih kurang sama... Sepatutnya ku study untuk interview tu tapi dalam kepala otakku sekarang ni dok datang idea cerpen baru dan bab seterusnya novel... Dan jejari kurang runcing ini juga rasa gatal je nak menaip... Aiyokk~ Masa tarak sesuai maa... Tapi ini kisah benar... Apa yang berlaku padaku saat ini... Walaubagaimanapun, alhamdulillah dengan idea cerpen dan novel tersebut...

Sekian entry nak bebel kat diri sendiri ini... Semoga anda yang sengaja membaca atau terbaca bebelan ini dijauhi dari sindrom seperti ini... Dan mohon jasa baik kalian untuk mendoakan ku agar dapat jawab soalan2 interview tersebut dengan mesra, cepat dan betul eheh tenang, yakin dan betul... Aamiin...

Wassalam ;)

Friday, October 17, 2014

eNovel | Saya Isteri Baru Belajar .:|[ BAB 4 ]|:.



PINTU bilik yang menempatkan pekerja bahagian Teknologi Maklumat dikuak dari luar. Arif Fitri berjalan masuk sambil memandang Ihsan, rakan sekerjanya yang sudah tersengih memandang dirinya.

“Kau dah kenapa pandang aku tersengih-sengih macam tu?” tanya Arif Fitri. Dia duduk di tempat duduknya sambil terus menaip kata laluan bagi komputernya. Sudah menjadi kebiasaan dia akan memastikan komputer berada di dalam keadaan ‘Lock’ apabila dia keluar dari bilik itu.

“Kau dah baca emel?” soalan dari Arif Fitri dijawab dengan soalan oleh Ihsan. Kali ini sengihan Ihsan makin lebar.

“Belum. Kenapa?” tanya Arif Fitri tetapi dia tidak terus memeriksa emel sebaliknya meneruskan kerjanya seperti biasa.

“Kita kena pergi Singapore office.”

What? Kenapa aku pula? Dalam meeting dah setuju kau dengan Willy kan? Aku back up kau orang dari sini je.” Arif Fitri berkata dengan nada suara tidak puas hati. Segera peti masuk emel dibuka dan ternyata telah dihantar arahan baru bagi dirinya menggantikan tempat William untuk ke pejabat di Singapura. Takde hal nak kena ganti tapi kena bertolak esok kut. Esok dahlah hari Sabtu. Dah janji dengan Ya nak discuss segala misi, visi, aktiviti bagai. Adoyai.


Wednesday, October 08, 2014

eNovel | Saya Isteri Baru Belajar .:|[ BAB 3 ]|:.



HARI Sabtu menjelma. Hari ini secara rasminya menjadi hujung minggu pertama buat Najla Naqiyah dan suaminya. Ok, menipulah pula kalau ini merupakan hujung minggu pertama mereka sedangkan mereka sudah lebih dua minggu mendirikan rumah tangga. Tetapi, disebabkan hujung minggu sebelum ini mereka masih bersama keluarga, jadi minggu ini buat pertama kalinya hanya mereka berdua sahaja.

Najla Naqiyah mengambil keputusan untuk log masuk ke akaun Facebook miliknya. Memandangkan hari ini merupakan hari cuti maka dikira masih awal lagi untuk dia menyediakan sarapan pagi. Arif Fitri sedari tadi sudah menyambung tidur selepas mereka solat Subuh berjemaah. Najla Naqiyah tidak mahu mengganggu tidur si suami sementelah si suami pulang agak lewat kerana urusan kerja.

Tidak banyak perkara menarik di Facebook. Dia hanya membalas mesej-mesej dari rakan-rakannya yang masih menyucapkan tahniah di atas perkahwinannya. Ada juga dia terbaca status rakan-rakannya yang menyatakan bahawa mereka kini sedang giat mencari pekerjaan dan ada yang berdebar-debar untuk menghadiri temuduga. Dia sendiri risau dengan masa depannya. Mampukah dia untuk mengekalkan keharmonian rumahtangga setelah dia turut bekerja suatu hari nanti? Tetapi untuk mengambil keputusan menjadi seorang surirumah sepenuh masa bukanlah pilihan yang sesuai saat ini.


Wednesday, October 01, 2014

Di Sebalik Langsir | I Think I Wanna Marry You

Assalaamu`alaikum...

ho ho ho hokeh... 
Alhamdulillah bertemu kita sekali lagi dalam DSL bagi cerpen keenamku, 'I Think I Wanna Marry You' pada kali ini... O Allah, seriously masa macam ni memang blur nak taip apa dekat DSL ni...huhuhu~ bawak bertabah~ just go with the flow... taip je laa apa2 yang terlintas dekat otak ni... jika anda larat nak teruskan bacaan, silakan ;)

1) firstly, pasal tajuk cerpen ni... hmm pada hematku sendiri tajuk ni sendiri dah kurang menarik... kalau perangai ku sendiri, cerpen tajuk macam ni yang ku baca last2... wahaha~ tapi tajuk ni dapat ilham dari lagu 'Marry You' by Bruno Mars... please don't get me wrong, ada je lagu Bruno Mars yang lain yang ku dengar dan suka, tapi lagu 'Marry You' ni ku memang sangat tak berkenan... maka ter'taip'lah cerpen ini... wuwuwu~

2) awal2 cerpen ni berlatarbelakangkan sekolah menengah di mana dari satu peristiwa didenda membuatkan Aufa Liyana dan Ashraf Fikri ni boleh pula berkawan baik... well, in my case, ku pernah berkawan dengan orang yang sebelum ni memang selalu je gaduh dalam kelas, last2 sampai sekarang berkawan baik... kadang2 ku sendiri pelik, dengan kawan yang dulu kita selalu gaduh kita boleh baik sampai boleh bertukar2 cerita yang susah untuk kita share sewenang2nya contohnya pasal family matters... mungkin anda juga pernah alami benda yang sama? 

3) moving on with their lives, mereka masih rapat tapi bila Aufa Liyana mula berubah ke arah kebaikan, dia cuba untuk kurangkan komunikasi dengan Ashraf Fikri kalau tidak perlu... bukan untuk putus kawan, tapi menjaga pergaulan... jadi masa Ashraf Fikri ajak jumpa bila dia balik cuti di Malaysia, Aufa Liyana ajak kawan baik dia, Nazifah untuk temankan... dan mereka berjumpa di tempat yang ramai orang...