Social Icons

Tuesday, June 24, 2014

Cerpen | Can't Take My Heart Off Of You .:|[ FULL ]|:.



** kepada yang pernah baca sneak-peek version cerpen ni, kalau boleh bacalah full version ni dari awal sebab dari awal dah ada penambahan watak... Enjoy reading ;) **


            SEMESTER baru sudah bermula. Hari ini merupakan hari ketiga bermulanya pengajian. Hidayu Aishah dan rakan baiknya sejak semester pertama pengajian Ijazah Sarjana Muda, Husna Asyikin, berjalan laju menuju ke dewan kuliah. Mereka sebetulnya sudah terlewat sepuluh minit. Kelas di dewan kuliah kali ini adalah kelas Ekonomi yang memang diwajibkan bagi semua pelajar untuk mengambilnya. Walaupun mereka sepatutnya mengambil subjek ini pada semester yang lepas tetapi mereka memilih untuk menangguhkannya dan mengambilnya pada semester kali ini. Bagi kelas Ekonomi ini, mereka akan bergabung dengan kumpulan lain walaupun dari jurusan yang sama. Oleh yang demikian, mereka akan cuba sedaya upaya untuk tidak lewat ke kelas kerana malu menjadi muka lewat sampai ke kelas apabila ada kelas gabungan seperti ini. Antara sebab yang lain, mereka perlu hadir awal untuk mendapatkan tempat duduk yang strategik.

            Hidayu Aishah dan Husna Asyikin membuka pintu Dewan Kuliah 3 dengan debaran akibat jantung mereka yang berkerja lebih masa. Apabila melihat bahagian tempat duduk pensyarah yang masih kosong, mereka melepaskan nafas lega dan berjalan mengambil tempat duduk terdekat. Seperti biasa minggu pertama bermulanya semester baru ada sahaja pelajar yang tidak hadir ke kelas. Para pelajar yang hadir pula rata-rata masih lagi bertukar-tukar cerita mengenai aktiviti masa cuti mereka. Semua pelajar senyap apabila pintu Dewan Kuliah 3 tersebut dikuak dari luar dan muncul seseorang yang kelihatan seperti pensyarah.

            “Assalaamu`alaikum class. My name is Qasrina Ahmad, you can call me Madam Rin. I’ll be teaching you Economics, of course, since this is Economics class not cosmetics class.” Puan Qasrina Ahmad bersuara sambil tersenyum mesra. Para pelajar sudah tersengih dengan kata-katanya. Mereka sudah mula terbuka hati untuk belajar subjek Ekonomi ini jika pensyarahnya seorang yang ‘sporting’.

            “I know that this class consists of three groups, right? May I know who will be your class rep?” Puan Qasrina sudah mula bertanya akan siapa yang bakal menjadi wakil kelas mereka.

Monday, June 23, 2014

Ku dan Kesibukan *ini sangat poyo*

”suha

Assalaamu'alaikum...

Ho ho ho hokeh...
Entry ini menunjukkan kepoyoan diri sendiri... Hahaha
Ku sebenarnya dah selamat berhenti kerja... Last day dekat tempat kerja lama 17 Mei lepas... Sebab tempat kerja lama kerja hari sabtu kan so masa ku nak hantar notis sebulan tu ku dah kira siap2 bagi last day jatuh hari sabtu sebab hari sabtu kerja separuh hari... Hehehe...

Plan asal nak stay kat kl sampai jun, sambil2 tu bolehlah join aktiviti kawasan kl... Sempat join sekali je Teach for the Needs (TFTN) and sempat jugalah join JUS! Talks under IKRAM Subang Jaya... Plan nak stay kl sampai jun tak kesampaian bila Allah dah bagi rezeki kerja sambilan kontrak 3 bulan di kampung halaman... Cewahhh...