Social Icons

Wednesday, August 20, 2014

Bertemu untuk Diduga = Temuduga KEMAS

Assalaamu`alaikum…

Ho ho ho hokeh~! Sementara perkara ni masih hot and fresh lagi dalam kepala otakku baik ku share cepat2… baru2 ni ku telah menghadiri temuduga bagi Calon Pelatih Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak (TABIKA/TASKA) KEMAS… wahaha~ ku sendiri pun rasa nak gelak golek2 kalau bayangkan diri sendiri jadi cikgu tabika… hohoho~ iklan pasal ni masa bulan Jun 2014 baru-baru ni dan 18 Ogos lepas ku menghadiri temuduganya…

Ku apply sebab ku memang minat mengajar walaupun ku tak expect dipanggil interview sebab dia dah cakap keutamaan diberi kepada pemegang Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak… disebabkan ku memang bukan pemegang Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak tu maka ku tidak meletakkan harapan yang tinggi… kakak ku pula menyuarakan kepada bondaku bahawa beliau kurang bersetuju ku apply nak jadi cikgu tabika ni… dia cakap biarlah jawatan diploma biar budak yang ada diploma minta… yang ada degree apply laa jawatan degree… ku tidak nafikan betul juga apa yang beliau katakan tapi kerana ku berminat mengajar ni maka ku apply jua… tanpa meletakkan harapan yang tinggi, ini penting… nanti kang kalau tak dapat tak nak laa frust menonggeng… wuwuwu~ dipendekkan cerita ku apply guna Diploma ku walaupun bukan Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak… tapi dalam borang tu dia memang tanya tahap pendidikan tertinggi so nak tak nak kena tulislah dah ada Sarjana Muda… walaupun course sarjana muda tu pun takde kaitan dengan pendidikan kanak-kanak… wahaha~ takkan nak tipu… haip! Tak boleh tipu2…

Ini interview pertama yang ku hadiri yang memerlukan ku untuk menghadapi ujian kecergasan… agak gila juga setelah last time ku berlari yang betul2 berlari *berlari2 anak kejar bas atau LRT tidak dikira* adalah pada tahun 2011 waktu pihak universiti anjurkan ‘Charity Nite Run – Tribute to Palestine’ dulu… lama gila kan dah tak berlari?? Lepas tu memang takde dah ku join lari2 ni.. setakat join canopy walk dekat FRIM dan join mendaki Broga Hill tu tak berlari pun… hmm… maka sekali lagi ku tak high hope kerana ku tahu tahap kecergasan ku bukan baik mana… wahaha~ 
Ho ho ho hokeh~ untuk memudahkan sesiapa yang ingin tahu pasal temuduga ni *manalah tahu akan datang ada orang search pasal ni kan* maka ku akan cerita dari awal… bawak bertendang semua~

Amaran: entry ini panjang… jangan menyesal baca dan mohon bawa bertendang :p


Monday, August 18, 2014

C.U.A.K

Assalaamu'alaikum...

Ini post cuak... Bukan Cuak cerita dekat saluran Ceria Untuk Kita2 Aje tu... Ini cuak betul2... Bukan cobaan lagi dah...

Insya Allah pagi esok (18 ogos) akan menghadiri satu interview di ibu negeri ku ini... Jawatan apa? Huahuahua~ Biarlah rahsia buat masa ni... Kalau ku cakap mahu ada yang gelak golek2... Nak cakap dah lama tak pergi interview tu menipu sangatlah, last interview pergi tiga bulan lepas untuk kerja sambilan kontrak tiga bulan. Secara rasminya kontrak tiga bulan tu akan habis esok hari.

Yang mencuakkan interview esok sebab ada ujian kecergasan lagi... Huarghhh... Den dah lamo tak berlari ni... Buat ajelah mana yang mampu... Lepas sesi ujian kecergsan tu nanti baru sesi interview.... Cuak3... Hanya mampu untuk berdoa dan buat yang terbaik... Kalau ada rezeki dekat situ adalah kan... Kalau takde bumi Allah ni luas, kita cari kerja lain pulak...

Ya Allah, sekiranya ini yang terbaik buatku, Kau permudahkanlah, sekiranya tidak, kau jauhkanlah... Aamiin...

Selingan: sabtu minggu lepas selepas balik wedding ex-housemate, ku dan lagi sorang ex-housemate terus pergi Mid Valley... Walaupun dah 3 bulan tak jejak Mid, tak banyak yang berubah pun... Kami terus dinner dekat situ... And you know what? Akhirnya ku jumpa 'Nazrin' ;) hahaha~ 



Tak kenal pun siapa nazrin yang dalam resit ni tapi ku memang tengah mencari orang yang nama nazrin selain dari Sultan Perak. Nak membuktikan pada diri sendiri yang ada org lain nama tu... Kenapa? Sebab Nazrin bakal muncul dalam Saya Isteri Baru Belajar ;) ngehehe~

Sekian sahaja post untuk menyalurkan rasa cuak... Semoga cuak ini berkurangan hendaknya...
Wassalam :)

Thursday, August 14, 2014

Cerpen | Aidil Untuk Saya

* sempena Aidilfitri... Happy reading ;) *


SEORANG pelajar yang baharu sahaja selesai melakukan ulang kaji pelajaran bersendirian segera menuju ke arah lif yang sedikit jauh dari meja-meja yang disediakan. Jam tangannya sudah menunjukkan pukul 10.45 malam. Dia perlu segera pulang ke kolej kediamannya jika dia tidak mahu namanya diambil kerana pulang lewat. Sekali nama diambil, akan mengurangkan peluangnya untuk mendapat penempatan di kolej kediaman pada semester akan datang. Masih ada para pelajar lain yang meneruskan ulang kaji masing-masing tetapi mereka kebiasaannya adalah para pelajar yang tidak perlu pulang ke kolej kediaman kerana mereka menyewa di luar universiti.

Sewaktu pintu lif terbuka, kelihatan dua orang pemuda berada di dalam lif tersebut. Dia melangkah masuk ke dalam lif dan berdiri di sudut lif yang paling dalam. Sambil memegang dua buah buku yang sememangnya tebal, dia hanya termenung kosong.


“Hello, bro, kau boleh tolong aku tak?” kata salah seorang pemuda yang memakai baju berwarna hitam kepada seorang lagi pemuda yang memakai baju berwarna hijau. 


Si baju hitam itu menggawang-gawangkan tangannya di depan muka si baju hijau tetapi tiada reaksi dari si baju hijau tersebut. Si baju hitam kelihatan berputus asa. Dia menyandarkan diri tidak jauh dari pelajar yang baru memasuki lif sebentar tadi. Dia alihkan pandangan kepada pelajar tersebut yang sudah memandang pelik dirinya. Dia tersenyum gembira.


“Awak, awak boleh nampak saya?” si baju hitam bertanya kepada pelajar tersebut dengan mata yang bersinar-sinar. Sinar pengharapan, mungkin?


Ah sudah! Mamat ni dah gila sebab otak terlebih tepu ke apa? Tahulah final exam lagi sebulan. Aku takde masa nak layan orang yang putus fius macam ni. Ujar pelajar tersebut di dalam hati.


“Nampaklah, aku tak buta lagi.” Pelajar tersebut menjawab sedikit kasar. 


“Kau tengah bercakap dengan aku ke?” tanya si baju hijau.


“Taklah. Aku tengah bercakap dengan mamat sebelah aku ni. Yang kau buat bodoh dia minta tolong kau tadi kenapa? Dah dia menyibuk dekat aku pulak.”


“Mamat sebelah kau? Kau ni ilusi ke delusi ke halusinasi ke apa? Mabuk kopi minum masa study? Kita berdua je dalam lif ni.” Sejurus si baju hijau menuturkan kata, kedua-dua mereka terkebil-kebil memandang satu sama lain.


Memang ada cakap-cakap orang yang mengatakan lif di hujung ini kadang-kala ada yang ‘mengusik’. Dan disebabkan lif ini sedikit jauh dari tempat para pelajar selalu belajar maka tidak ramai yang memilih untuk menggunakan lif ini. Sebaik sahaja pintu lif terbuka apabila sudah tiba di aras bawah, kedua-kedua mereka dengan pantas membawa haluan masing-masing. Namun, nasib baik menyebelahi si baju hijau kerana si baju hitam memilih untuk mengekori pelajar yang seorang lagi. Semakin laju pelajar tersebut berjalan, semakin laju juga si baju hitam mengekori dari belakang. 


Friday, August 08, 2014

Sempena Aidilfitri

Assalaamu'alaikum...

Sempena Aidilfitri yang masih berbaki ni ku gatal tangan nak menaip cerpen...
Baru 80% siap... Biasalah beginner macam ku ni mana reti buat cerpen cepat2 laju2 sekejap2... Ku mmg makan masa yang lama...

Insya Allah paling cepat akan publish di belog ni hari isnin atau selasa atau rabu... Wahaha...

Dah siap bagi tajuk: Aidil Untuk Saya *nampak macam Aildilfitri sangat kan? wait till you read the short story*

Semasa update entry ni ku ada dekat surau KL Sentral ni... Baru sampai dari kampung halaman... Tengah tunggu housemate lama, tumpang tidur rumah dia...

Esok sama2 pergi wedding housemate lama yang sorang lagi... Ahad Insya Allah balik semula ke kampung... Wuwuwu...

Sekian sahaja... Just a short entry to kill time...

Wassalam ;)

Wednesday, August 06, 2014

#supportGaza #freePalestine #vivaPalestina #boycottisrael #israhellgotohell

Assalaamu`alaikum…

Sungguh panjang tajuk entry kali ni namun sudah cukup untuk menerangkan sedikit sebanyak apa yang entry ni bakal sebut…

#gazaunderattack #boycottisrael #supportgaza

Ku kira anda mesti pernah baca atau guna hashtags di atas dalam kita mengambil berat isu di Palestin… isu ini bukan lagi isu umat Islam semata-mata tetapi isu kemanusiaan… Zionis Israhell ni memang dah melampau-lampau!!! semalam ada adikku share di group whatsapp kami adik-beradik yang MULAI Jumaat ini, 8 Ogos 2014 jam 7.00pagi bermulanya Hari Boikot McD Malaysia… Apa yang ku dapat faham melalui gambar yang banyak orang dah share tersebut boikot itu 24 jam, tujuh hari seminggu (24/7) bermula Jumaat ini SEHINGGA Zionis Israel 100% keluar dari Palestin… *anda boleh refer pada gambar di bawah*



Pagi ini pula masa ku dengan sakit hatinya scroll Facebook *sakit hati sebab line slow, gambar semua loading, makanya ramai orang share gambar pasal isu ini tak dapatlah ku nak view* ku ada terbaca yang Jumaat ni juga McD akan adakan pemberian burger PERCUMA di masjid-masjid terpilih… Wallahualam… ku tak tahulah sejauh mana kebenaran ni sebab bila ku try cari balik post tu tak jumpa pula *maklumlah line slow kat kampung ni…* jadi berhati-hati kepada sesiapa yang pergi masjid hari Jumaat ni… Jangan terpedaya dengan burger percuma itu… *biasanya kaum adamlah kan since mereka pergi solat Jumaat*

Monday, August 04, 2014

Di Sebalik Langsir | Can't Take My Heart Off Of You

Assalaamu'alaikum...

Ho ho ho hokeh...
Akhirnya siap juga cerpen keempat ni...
Huahuahua~
Lama gilakkk kot masa yg diambil nak siapkan cerpen ni...
Basically sebab banyak benda jadi masa pembikinan cerpen ni... Dan bukan hari2 ku gigih menaip cerpen.... Masa busy nak on lappy pun belum tentu lagi...

Oleh kerana ku cuba menaip bukan untuk saja2 maka jom tinjau apa yang ku nak sampaikan untuk cerpen 'Can't Take My Heart Off Of You' ni... Hehehe~

1) Nak sampaikan pasal friendship... For sure anda semua pernah berkawan kan.. Be it kawan sekolah rendah, menengah, uni atau di mana2 sekalipun... So pasti anda pernah rasa kemanisan persahabatan tu... Sharing stories with friends... Series of pillow talks... Ngehehe

2) dalam banyak2 kawan anda, mesti akan ada seorang yang anda rasa "ya Allah baiknya dia ni... Orang buat apa2 kat dia pun dia sabar je.. Buat tak tahu je..."

Biasanya dalam satu group yang kita rapat tu akan ada seorang yang baik macam tu...

3) Dan mesti juga anda atau kawan baik anda pernah ada crush kat someone... Samada perasan dengan cara dia treat orang yang dia ada crush tu atau mengaku kat kita... Huhuhu... And it could be negative or positive feedbacks... Lalala~