Social Icons

Tuesday, December 31, 2013

thirteen going on fourteen

Assalaamu`alaikum...

thirteen going on fourteen...
ini bukanlah lagu ala2 cerita Sound of Music tu...
bukan juga merujuk kepada kumpulan fourteen tu...

this is 2013 going on 2014~

2013 bakal melabuhkan tirai...
dan 2014 bakal menjelma kurang dari 6jam...
dan umur kita sekarang...
bakal +1...
bakal -1...

apakah yang dimaksudkan dengan umur kita bakal -1??

Friday, December 27, 2013

last friday~

Assalaamu`alaikum...

last Friday, eh bukan nak cakap penggunaan past tense untuk Jumaat lepas...
nak cakap today is the last Friday for this year...

hmmm sedar tak sedar dah akhir zaman tahun dah kita... akhir zaman tu pun betul juga... 

next year umur dah berkurang satu... if you know what i mean... *bila guna next year macam lama je lagi padahal minggu depan je... *

mari bersama2 sentap dan sedar diri...

bagaimana dengan azam tahun ni?
Alhamdulillah... ada yang tercapai... ada yang sikit lagi nak capai *maksudnya tak tercapai laa kan =,="... akan berusaha lebih keras tahun hadapan... insya Allah...
yang paling best rasanya masa join distribution free sarung kaki under Sarung Kaki Project...
ya Allah rasa nak menangis tang tu jugak... memang pengalaman baru dan semestinya tak dapat dilupakan...


Tuesday, December 24, 2013

till debt do us part - seriauuuu

Assalaamu`alaikum...

we usually heard of 'till death do us part' *ho ho ho hokeh... not usual in our daily life lah tapi dalam kaca televisyen nun kan...*

but this is till debt do us part...
sounds familiar?? read the article and you will find out how true the article is...


*lalala~ tetiba cakap pasal perbelanjaan nikah kahwin ni... padahal belum tentu lagi bila nak nikah kalau calon pun belum ada =,= *

zaman la ni, dikala pengumuman GST dibuat dan kenaikan harga bagi banyak barang, tidak terkecuali dengan kos mengadakan majlis perkahwinan yang juga tidak mahu kalah... semakin meningkat...

well, meningkat sebab ada demand dari pelanggan... *ku maksudkan
kos mengadakan majlis perkahwinan laa...*
kalau semua orang nak adakan majlis kahwin dengan gah, gilang-gemilang berebut title 'Wedding of the Year', parah laa kan... seharusnya kita ukur baju pada badan sendiri...

menurut article tersebut, even orang yang tak mampu dari segi kewangan pun biasanya akan sanggup berhutang untuk memastikan apa yang mereka nak/hajati/idamkan bagi majlis perkahwinan dapat disediakan... berhutang... oh, sungguh laa ku benci perkataan itu... *mengingatkan pada hutang PTPTN...*

hmmm *ini berfikir*


Monday, December 23, 2013

Spices of India | Day 1 (Welcome to India!)

Assalaamu`alaikum...

ho ho ho hokeh...
bermulalah siri 'Spices of India' di cik belog ku ini...
suka ku ingatkan ini bukan untuk berkongsi masakan...
ini adalah corat-coret kisah benar semasa ku pergi India untuk so-called-business-trip awal Disember lalu...
coretan ini sekadar untukku menconteng arang *ceh, macam buat kerja jahat je bunyinye..* di cik belog agar mudah untukku imbas kembali pada masa akan datang...

Dec 3, 2013


berbekalkan dengan keazaman yang tinggi serta niat mencari redha Ilahi *skemanye ayat...* ku redah jua ranjau hidup ini...

ho ho ho hokeh... memandangkan ini business trip, ku mulakan musafir ini dengan niat mencari rezeki yang halal dan semoga segala urusan di India dipermudahkan...

ku dan dua lagi rakan sekerja menaiki MH190 (KUL-DEL) dari KL ke Delhi.

Thursday, December 19, 2013

us

Assalaamu`alaikum...

us...
it's not us that gives the meaning of 'kami'...
it's us for united states *of america, of course... yeah... i'm talking about that one...*

hmmm...

ok, mohon jangan mengeluh cik suha... mohon...
bukan mengeluh tu... berfikir... *ayat cover*

last time, india...
in the future, us... maybe...

itu pun tak confirm lagi...
maybe...
kalau kena pergi... bertabahlah...
semoga kejadian di india tidak berulang...
oh, nak sangat tulis experience during business trip dekat india nun...
tapi bila time mood swing ni mulalah merapik merapu pasal benda lain...

oklah kalau company hantar pegi us...
maksudnya mereka percayalah kannn *ayat nak menyedapkan hati sendiri*

semoga Allah permudahkan segala urusan pada masa akan datang...
aamiin...

Ya Allah, permudahkanlah segala urusanku... janganlah Kau bebankan aku dengan sesuatu yang tidak mampu aku tanggung... janganlah Kau uji aku sebagaimana Kau uji kaum terdahulu... amin ya rabbal `alamin...

think positively, act accordingly,
smile brightly, live happily~

wassalam...

Wednesday, December 18, 2013

D.A.K.W.A.H

Assalaamu`alaikum...

dakwah...
menyebut perkataan itu pun sudah terasa berat dan payah...

banyak cara kita boleh berdakwah...
tapi untuk beristiqamah memangnya agak susah...

kadangkala terfikir...
ya Allah, dah 23tahun ku hidup dekat bumi ni ku ada cuba berdakwah tak?
ku ada tunjukkan contoh yang baik tak?
apa yang menghalang ku dari berdakwah?
sudah bersediakah ku untuk bertemu Mu nanti?

*nanges*

terasa diri ini sungguh kerdil sekali...
cemburu dengan hamba Ilahi yang mampu berdiri menggerakkan dakwah ini...
serasa diri ini lemah sekali...

ya Allah...
Kau kuatkanlah hati dan langkahku ini...
agar bisa ku berdiri...
mencoba menyampaikan walau sedikit pengajaran di sini...
kerna ku ketahui...

manusia itu sendiri adalah DAKWAH YANG BERGERAK...
ya!!
KITA ADALAH DAKWAH YANG BERGERAK...

mari renung2kan, berubah dan beramal :')


think positively, act accordingly,
smile brightly, live happily~

wassalam...

Tuesday, December 17, 2013

sungguh aku cemburu!

Assalaamu`alaikum...

tajuk entri ni dah macam tajuk cerpen/novel...
tapi bukan...
sungguhpun memang betul ku cemburu...

ku cemburu dengan mereka yang menggapai syahid...
ku cemburu dengan mereka yang aktif berdakwah...
ku cemburu dengan mereka yang senantiasa berfikiran positif...
ku cemburu dengan mereka yang istiqamah dalam beribadah...
ku cemburu dengan mereka yang nikah awal *erk, ttbe pulak termasuk point ni*

ku cemburu dengan semuanya...
in a positive way, of course!

ku...
masih mencuba membaiki kekurangan diri...

semoga istiqamah...
semoga Allah redha...
semoga kita bertemu di Jannah-Nya...

aamiin~

think positively, act accordingly,
smile brightly, live happily~

wassalam...

mood hari ni pelik sikit... sampai dua posts hari ni... -,-

kalau ku fikirkan bondaku...

Assalaamu`alaikum...

manfaatkan kejap lunch hour ni update cik belog...

huarrrrghhhhh... ketensyenannnn!!!

dalam sebulan tu mesti akan ada seminggu yang rasa nak berhenti kerja sangat2...
serious...
selalunya masa mood swing laa...
nasiblah nak berhenti kena bagi notis sebulan...
kalau boleh bagi notis 24jam je mahu ku dah lama berhenti kerja...

ada rakan baikku bilang;
"kau fikirkan mak kau laa. mesti kau bersemangat nak kerja. aku ni pun tak larat jugak. bila aku fikir pasal mak aku, aku laratkan jugak."

thanks kawan.

tapi diri sendiri pula entahlahhh...
kalau ku fikirkan bondaku, nescaya sekarang juga ku berhenti kerja...
nak duduk dekat dengan bonda... dah penat sejak umur 13tahun merantau ke negeri orang... disambung pula dengan pengajian diploma dan ijazah sarjana muda... dan kini, ketika kerja... maksudnya sudah sepuluh tahun jugalah ku di perantauan *cehhh perantauan... macam laa kat oversea...* memang betul jauh perjalanan luas pemandangan... tapi ku rindu nak duduk dekat dengan ayahanda dan bonda... walau ku bukan anak bongsu mahupun anak manja... ku kira normal untuk kita berada dekat dengan ibubapa... sebelum nanti kita perlu ikut suami kita pula...

sekarang...
memikirkan ku aim nak habiskan bayar ptptn by 2014 menjadikan ku bertahan juga...
siap letak baki hutang ptptn dekat sticky-note/post-it note*ikut panggilan masing2* di PC office ni... 
pembakar semangat ku kira... maybe?!
lepas tu insya Allah nak berhenti kerja dan cari kerja dekat dengan rumah...
kerja dekat kedai kek pun takpe... janji dekat dengan rumah...

Ya Allah, Kau permudahkanlah untuk aku bertahan dan memenuhi impian...
aamiin~

Saturday, December 14, 2013

do NOthing for 2 minutes

Assalaamu`alaikum...

ho ho ho...
berapa ramaikah kita boleh duduk diam tanpa berbuat apa2???
wa respect sama lu...

ku?
ok, first time try ni memang fail...
baru sekejap ku dah gerakkan mouse...
then after a long time, try semula...
baru laa dapat seperti di bawah...



anda boleh ke website ini untuk mencuba...
bila duduk diam tak buat apa2 tu rasa lama gilaaaa 2 minit ni...
baru sedar dua minit yang sekejap tu boleh terasa lama...
dan dua minit yang dirasakan lama itu begitu berharga...

jom hargai masa...
manfaatkan masa dengan aktiviti2 yang berfaedah...

ada apply nak jadi run volunteer untuk Sarung Kaki Project (mereka ada organise pengedaran sarung kaki di Masjid Asy-Syakirin, KLCC pada 25 Disember nanti), tapi Admin nak 45 orang je... kalau ada rezeki terpilih jadi volunteer tu nanti Alhamdulillah... rindu nak buat aktiviti macam ni...

think positively, act accordingly,
smile brightly, live happily~

wassalam...


Thursday, December 12, 2013

Di Sebalik Langsir | Takdir Terindah Kita

Assalaamu`alaikum...


ho ho ho hokeh...
entry kali ini merupakan Di Sebalik Langsir (DSL) bagi cerpen tulisanku iaitu Takdir Terindah Kita...
*DSL ni kalau dalam B. Melayu industri perfileman standard kira 'Di Sebalik Tabir' (DST) lahh... ku nak guna Di Sebalik Tirai macam kurang syiok pula sebab ending bunyi suku kata rai macam tergantung pula bila sebut... omputeh kata 'Behind The Scene' (BTS) ataupun 'The Making Of' (TMO) gituuu... lalala~*

DSL yang pertama di cik belog ku ini akan mengupas sedikit sebanyak mengenai cerpenku itu...
*mohon bawak bertendang...*

Thursday, December 05, 2013

live from India

Assalaamu`alaikum...

Live from India...
hohoho
yup!
post ini live di taip dan di upload dari India...
lalala~

ku ada di sini  sejak Selasa...
insya Allah kembali ke Tanah Tumpah Darahku *skema tetibe* hari Ahad minggu ni...
ku datang sini atas urusan kerja...
kalau tak jangan haraplah nak dapat fly keluar dari Malaysia ni...
in fact, dah 23tahun hidup ni tak pernah fly lagi...

Saturday, November 30, 2013

kelas lakonan bersama Shah Rukh Khan~

Assalaamu`alaikum...

As the title of the post goes~ 

yup, ku ada hadirin kelas lakonan bersama Shah Rukh Khan... muahahaha... *mohon jeles... mohon...*
pigi daaa.... takde sape nak jealous... harap maklum ye cik suha...

ok, fine since takde orang pun nak jealous... baik ku berterus terang sekarang...
*kalau ada orang jealous pun akan berterus terang jugakk...*

ye betul!
memang ku ada hadiri kelas lakonan tu... *ayat penyata kali kedua... bape kali nak cakap daaa...*

Sunday, November 24, 2013

macam cantik je, macam comel je~

Assalaamu`alaikum...

As the title of the post goes... macam cantik je, macam comel je *macam familiar je*... *sebab kalau eja 'jer' macam gedik pulak... - terpulang pada masing2... * 
ku kira mesti ramai sudah tahu dengan video yang menjadi viral di media sosial ini... *dah lama jugak, siap banyak orang buat parodi...*

so, ape ke hal ttbe ku buat post ini??
lalala~
hal ini kerana ku telah jumpa the best parody ever untuk video tu... *pendapat sendiri*
mohon pergi tengok untuk kepuasan hati sendiri

jika anda tahu Amar, *sesuai dengan label post ini; amar makruf* beliau adalah pelantun lagu2 nasyid...

Saturday, November 16, 2013

cleanER

Assalaamu`alaikum...


ho ho ho hokeh...
cleaner...
of course you guys know what does the word means...
want a concrete evidence?

nahh hamekk!! *mohon jgn baca gna nada garang... lalala~*

[Credit: here]

ho ho ho hokeh...
now you know *in case you don't know laa... hohoho...*

so, what does this entry has to do with the cleaner??

well, it depends on your interpretation of the word cleaner itself...

Friday, November 08, 2013

gifted vs interested

Assalaamu`alaikum...

ho ho ho hokeh...
let's straight to the point...
gifted vs interested...

ada orang kita lihat sangat berbakat dalam sesuatu bidang...
lalu kita menganggap beliau bukan sahaja talented malah bakat yang beliau ada merupakan satu anugerah daripada Allah...
gifted...
lalu dengan anugerah kurniaan tersebut beliau menyalurkan ke jalan yang betul dan mengharapkan keredhaan Allah... *oh best nye!!*

hmmm *berfikir sejenak*
ya!
ku cemburu! *in a positive way, of course!*
cemburu dengan orang yang gifted ini...
pada hematku mereka ada satu anugerah yang tidak ternilai harganya...
ku selalu berharap agar mereka menyalurkan kepada kebaikan...
agar setidak-tidaknya sedikit dari bakat anugerah Ilahi itu dapat membawa insan lain mengenali Ilahi...
dari Allah bakat itu diberi dan seharusnya kepada Allah jua bakat itu harus disalurkan kembali...

Thursday, November 07, 2013

Cerpen | Second Hero



            


            Nur Hakimah memainkan lagu ‘We Are Never Ever Getting Back Together’ nyanyian Taylor Swift dengan kuat. Tidak cukup dengan itu, dia turut menyumbangkan suaranya yang sedikit lagi akan masuk kategori sumbang itu dengan bersungguh-sungguh menyanyikan lagu tersebut sambil turut mengangguk-anggukkan kepala mengikut rentak lagu. Hayfa Zafirah, teman sebiliknya yang baru keluar dari bilik air menggelengkan kepala. Mereka berdua menyewa bilik utama yang turut dilengkapi dengan bilik air manakala dua buah bilik yang lain dihuni oleh penyewa lain. Dia sudah lali dengan hobi Nur Hakimah yang satu ini. Kadang-kala dia juga turut menyanyi bersama-sama Nur Hakimah, membuat pencemaran bunyi di kawasan taman perumahan itu. Cuma, apabila Nur Hakimah menyanyikan lagu ibarat orang baru putus cinta dia tidak akan turut serta. Dia sebenarnya tidak mahu emosi Nur Hakimah terbawa-bawa seperti dahulu.

            “Sudah-sudahlah tu Kim. Memang korang takkan kembali bersama pun. Usah dikenang barang yang lepas, kalau dikenang merajuklah hati. Eh, betul ke dialog aku ni. Nak ciplak tapi tak ingat pulak. Hehe.”

            Hayfa Zafirah bersuara apabila lagu sudah di penghujung. Nur Hakimah menarik muka masam. Dia sungguh tidak berkenan apabila dia sedang melayan lagu kategori sebegini, Hayfa Zafirah pasti akan mengeluarkan ayat yang sama. Sememangnya dia suka mendengar lagu dan menyanyi tetapi tidak bermaksud apabila lagu kategori sebegini dia akan kembali teringatkan kisah lama. Walaupun kadang-kala dia turut melayan hati dan perasaan apabila lagu kategori sebegini dimainkan.

            “Kau ni kan kalau tak sakitkan hati aku dalam sehari tu gamaknya kau boleh sakit kronik kot. Aku menyanyi je lagu ni, bukan aku teringat kisah silam duka paling dalam pun. Untuk pengetahuan kau wahai Cik Hayfa Zafirah, seratus lima puluh juta kali kalau dia nak minta kitorang berbaik sekalipun aku tak kan terima la. Aku waras lagi.”

Saturday, October 05, 2013

Cerpen | Takdir Terindah Kita


 
        Petang Jumaat itu Adwa Shaza sampai ke rumahnya seperti biasa. Seperti hari Jumaat dua minggu yang lepas, dia memang akan pulang ke rumah kerana jarak rumahnya dengan universiti tidak begitu jauh. Lagi pula dia tidak perlu menyusahkan sesiapa untuk menjemputnya pulang kerana dia lebih suka menaiki kenderaan awam. Menaiki kenderaan awam memerlukan kesabaran yang tidak sedikit. Kadang-kala perjalanan tergendala tetapi Adwa Shaza tetap memilih untuk menaiki kenderaan awam seperti bas, komuter atau LRT kerana tambangnya yang  murah. Walaupun dia berasal dari keluarga yang boleh dikatakan berada, namun dia tidak sukakan pembaziran. Ini adalah hasil didikan ibunya, Puan Aya Sofea dan bapanya, Encik Abdul Qayyum yang sering mengingatkan agar berbelanja apabila perlu dan mengelakkan pembaziran. Tatkala melihat rumahnya yang hanya beberapa langkah lagi, Adwa Shaza sudah tersengih kerana dia sudah merencana di mindanya apa yang akan dia lakukan sebentar lagi. Sudah tentu dia akan terus naik ke bilik dan berehat. Adwa Shaza melajukan langkahnya.
           
“Assalamualaikum… Mama, orang balik ni, tak nak sambut buat kenduri bagai ke? Takde kenduri, pulut kuning pun tak ape.”

Sambil menanggalkan kasut dan meletakkan di rak kasut yang tersedia, Adwa Shaza memberi salam dan terus masuk ke dalam rumah kerana sebelah pintu rumahnya memang sudah terbuka.
           
Ish mama ni, menjemput perompak ke apa? Biar pintu terbuka. Macam cakap kat perompak, silalah datang merompak di rumah saya, pintu sentiasa terbuka!

Tuesday, October 01, 2013

BN Youth Job Fair 2013

Assalaamu'alaikum...


ho ho ho hokeh~
seperti tajuk entri yang sudah terang lagi bersuluh itu, post ini adalah mengenai job fair tersebut...
hokeh, mungkin ramai yang sudah tahu kerana event ni memang mendapat sambutan yang meluas...
dengan banyak banner atau poster anda boleh lihat dicampur dengan kaca-kaca televisyen yang turut mengiklankan job fair tersebut...

ini job fair yang pertama?
of course ini bukan kali pertama ku menghadiri job fair...
sejak zaman universiti dulu agak rajin laa pergi job fair/career fair ni especially time tengah final semester tu...

tapi...

Monday, September 23, 2013

200 words

Assalaamu`alaikum...
200 words.
ho ho ho hokeh...

this '200 words' title is neither that I will write this entry in 200 words nor that I ask you to leave your comments in 200 words.... *but of course this entry will be more than 200 words*
let's straight to the point...

hohoho...

yang sebenarnya,

Thursday, September 19, 2013

think.and.act


Assalaamu`alaikum...

ku berfikir, nak buat apa2 kena fikir dulu baik buruk sesuatu tu..
kalau dah tak tahu sangat, senang cerita buat dalam bentuk table pon bolehhh.. so, kita nampak list baik buruk sesuatu keputusan yang bakal diambil tu..

lalu ku terfikir, kadang2 kita perlu buat keputusan on the spot, on the dot.. kira lebih kurang spontaneous reaction lahh.. contohnya, kita nampak seorang makcik tergelincir atau terjatuh, takkan lah waktu tu kita nak pi buat table listkan baik buruk kalau ambil keputusan nak tolong makcik tu bangun.. adeyhhh.. makcik tu sempat jatuh bangun sendiri kalau nak tunggu kita buat keputusan macam tu.. huhuhu.. itu memerlukan kesedaran sivik kita..

insya Allah, most of us punya spontaneous reaction ialah tolong makcik tu bangun.. ye, ku tahu anda semua memang berhati murni.. oh, apekah yang ku repekkan untuk post ini? takdelahh, sebenarnya nak remind diri sendiri dan sesiapa yang mungkin terbaca atau sengaja membaca post ini, it's true that we have to think first before we act, but there are times when we have to go with our instincts :)

think positively, act accordingly,
smile brightly, live happily~

wassalam...

Wednesday, September 18, 2013

push it to the limit

Assalaamu`alaikum...


post kali ini bukanlah sempena tajuk lagu itu...
post ini berkaitan dengan apa yang ku diuji belakangan ini...

rasa macam tak larat dan tak mampu serta tak layak lagi rendah diri bila dapat tugasan terbaru di tempat kerja...
rasa susah sebab tugasan ini memerlukan ku lebih banyak berinteraksi dengan orang...
ku seorang yang teknikal...
lebih suka kerja menghadap perkakasan berbanding dengan manusia yang ada banyak emosi dan perasaan...
oh, di tempat kerjaku ini kami perlu menggunakan Bahasa Inggeris sebagai bahasa pertuturan dan pengantaraan seharian...
ku kira ini satu pengalaman yang bagus...
kerana sebelum ini Bahasa Inggeris hanya di guna ketika ku melakukan pembentangan semasa zaman universiti dahulu...
atau ketika tiba-tiba 'gedik' dalam perbualan dengan rakan sejantina menggunakan 'I You I You'...
huhuhu~

kenapa? mengapa?


Monday, September 09, 2013

Cliché is CLICHÉ

Assalaamu`alaikum...



Cliché

Satu perkataan yang sangat cliché…
Kan3…
*toksah nk nafikan laa… perkataan ni mmg biasa didengari dan kedengaran tersangat cliché… cliché kan???*

Jom kita kupas pasal cliché ni…

Okke, selama ku hidup ni, tak terkira berapa banyak kali ku mendengar perkataan ini… and most of the time, mereka *atau ku sendiri* memang memaksudkannya tatkala menyebutnya… 

Apa yang cliché sangat ni??

Thursday, September 05, 2013

time is our ENEMY

Assalaamu`alaikum...


Hola~ *tak payah nak hola sgt laa...*
ok, fine...
hai~ *hai kat sape tu? takde orang bace wakaka*
ok, fine...
takde orang baca pun nak tulis jugak...
ini pun dikira terapi tahu!
lalala~

terapi untuk mengurangkan pressure dengan meluahkan perasaan pada cik/encik belog masing2...
selepas anda meluahkan perasaan, nescaya anda akan lebih gembira *walaupun kadang2 masalah tu belum selesai lagi... tapi tekanan akan sedikit berkurangan... insya Allah*

ho ho ho hokeh~
berbalik pada tajuk entry...
time is our enemy...
major enemy i guess...
we do get 24 hours a day but sometimes it feels like it is still not enough...
haaa guane tu???

Tuesday, September 03, 2013

breaking the habit

Assalaamu`alaikum...

ok, pertama-tamanya kena cakap siap2 post ini bukan mengenai lirik lagu Breaking the Habit by Linkin Park....
hohoho...

saje letak sebagai tajuk...
nak cakap kena mengena dengan post ni tak tahulah...
tapi bila tekan new post terus 'Breaking the Habit' pops-up...
macam magic laa pulak...
lalala...

so apekah habit yang di break itu??
sebenarnya takde apape sangat pun...

dolu2, zaman umur belasan tahun ku memang suka baca novel...
lepas dah masuk asrama tu kurang dah membaca novel...
tapi bila habis PMR, memang rata-rata kawan-kawan baca novel...
so, main after2 novel tu dari sorang ke sorang...


Wednesday, August 21, 2013

nukilan hati



Assalaamu`alaikum…

Dulu…
Bercita-cita nak kerja dalam bidang yang diceburi ketika menuntut Ijazah Sarjana Muda…
Alhamdulillah…
Sedang bekerja dalam bidang yang sama dan tidak lari…

Sekarang…
Bila dah bekerja dalam bidang ni, rasa nak bekerja dalam bidang yang tiada kaitan ketika belajar dahulu…
Adakah sebab bosan?
Mungkin… tetapi minat pada bidang itu masih ada dan tidak luput…

Paling baru…
Rasa nak jadi surirumah sepenuh masa…
Asalnya bercadang mahu menjadi surirumah sepenuh masa setelah mempunyai tiga atau empat orang anak…
Sekarang, belum berkahwin pun lagi tapi rasa nak jadi surirumah sepenuh masa…
Menjaga dan mendidik anak-anak sendiri…
Tidak perlu bergantung kepada orang gaji…

Adakah diri ini dikira tidak tetap pendirian?
Mungkin… tetapi perjalanan dan pengalaman mendewasakan kita…
Lambat laun kita akan berubah jua…
Mengikut arus peredaran masa…
Bersesuaian dengan menginjaknya usia…

Wahai bakal encik suami…
Yang belumpun aku kenali…
Walau di manapun anda kini…
Diharap anda mengerti…
Niat hati ini…
Namun dirimu tetap tidakku belakangi…
Segala keputusan muktamadku nanti…
Adalah keputusan muktamadmu yang bakalku taati…

 Nukilan dari hati bakal puan isteri...


Monday, August 19, 2013

dunya oh dunya

Assalaamualaikum...


Ramadhan sudah melabuhkan tirai...
Syawal kini sedang kita rai...
 ***
masih banyak rumah terbuka yang diadakan...
tidak terkecuali majlis perkahwinan rakan-rakan...
insya Allah, jika berkesempatan...
akanku berusaha memenuhi undangan...
***
apa khabar iman hari ini?
semoga senantiasa meningkat dari hari ke hari...
apa khabar Islam hari ini?
semoga kembali tegak di Bumi Ilahi...
apa khabar saudara seislam kita hari ini?
semoga kita semua dapat syahid di jalan Ilahi...
***
dunya oh dunya...
keganasan makin menjadi-jadi...
tembak-menembak...
tikam-menikam...
pukul-memukul...
seolah-olah sebati dalam berita terkini...
menjadi sesuatu yang tidak menghairankan lagi...
marilah sama-sama berdoa agar kita tidak tergolong dalam golongan manusia yang mencintai duniawi dan membenci ukhrawi...
***

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434H
Maaf Zahir dan Batin 
nota kaki: dunya --> mohon baca ala2 arab... mohon...