Social Icons

Wednesday, August 20, 2014

Bertemu untuk Diduga = Temuduga KEMAS

Assalaamu`alaikum…

Ho ho ho hokeh~! Sementara perkara ni masih hot and fresh lagi dalam kepala otakku baik ku share cepat2… baru2 ni ku telah menghadiri temuduga bagi Calon Pelatih Kursus Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak (TABIKA/TASKA) KEMAS… wahaha~ ku sendiri pun rasa nak gelak golek2 kalau bayangkan diri sendiri jadi cikgu tabika… hohoho~ iklan pasal ni masa bulan Jun 2014 baru-baru ni dan 18 Ogos lepas ku menghadiri temuduganya…

Ku apply sebab ku memang minat mengajar walaupun ku tak expect dipanggil interview sebab dia dah cakap keutamaan diberi kepada pemegang Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak… disebabkan ku memang bukan pemegang Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak tu maka ku tidak meletakkan harapan yang tinggi… kakak ku pula menyuarakan kepada bondaku bahawa beliau kurang bersetuju ku apply nak jadi cikgu tabika ni… dia cakap biarlah jawatan diploma biar budak yang ada diploma minta… yang ada degree apply laa jawatan degree… ku tidak nafikan betul juga apa yang beliau katakan tapi kerana ku berminat mengajar ni maka ku apply jua… tanpa meletakkan harapan yang tinggi, ini penting… nanti kang kalau tak dapat tak nak laa frust menonggeng… wuwuwu~ dipendekkan cerita ku apply guna Diploma ku walaupun bukan Diploma Pendidikan Awal Kanak-Kanak… tapi dalam borang tu dia memang tanya tahap pendidikan tertinggi so nak tak nak kena tulislah dah ada Sarjana Muda… walaupun course sarjana muda tu pun takde kaitan dengan pendidikan kanak-kanak… wahaha~ takkan nak tipu… haip! Tak boleh tipu2…

Ini interview pertama yang ku hadiri yang memerlukan ku untuk menghadapi ujian kecergasan… agak gila juga setelah last time ku berlari yang betul2 berlari *berlari2 anak kejar bas atau LRT tidak dikira* adalah pada tahun 2011 waktu pihak universiti anjurkan ‘Charity Nite Run – Tribute to Palestine’ dulu… lama gila kan dah tak berlari?? Lepas tu memang takde dah ku join lari2 ni.. setakat join canopy walk dekat FRIM dan join mendaki Broga Hill tu tak berlari pun… hmm… maka sekali lagi ku tak high hope kerana ku tahu tahap kecergasan ku bukan baik mana… wahaha~ 
Ho ho ho hokeh~ untuk memudahkan sesiapa yang ingin tahu pasal temuduga ni *manalah tahu akan datang ada orang search pasal ni kan* maka ku akan cerita dari awal… bawak bertendang semua~

Amaran: entry ini panjang… jangan menyesal baca dan mohon bawa bertendang :p




Mula2 wakil dari KEMAS call beritahu pasal terpilih untuk ditemuduga. Beliau cakap siap2 perlu pakai baju sukan yang lengkap dari awal pagi sampai masa interview. Beliau beritahu tempat nak interview dan bila ku tanya akan dapat emel tak beliau jawab tak, tapi surat baru je hantar. So bila beliau cakap dapat surat tu ku tak risau lah, bukan risau apa, ku risau salah tarikh dan tempat je sebab masa jawab call tu dalam bas dan bas waktu tu memang tengah pasang radio dengan agak kuat. Huhuhu~


Sekadar gambar hiasan. *poyo!* ini surat panggil interview yang betul2 ni..

Next, ku mula menggunakan khidmat pak cik Google untuk cari maklumat pasal interview KEMAS ni… ku ada baca di dua, tiga blog orang lain apa yang mereka kongsikan… mereka share pasal kena berlari 2400 m (bersamaan dengan 6 pusingan padang) waktu baca tu ku dah cuak dah… gila lah ku nak lari sejauh tu… kalau memang dah selalu berlari takpe tapi ni sebab dah bertahun2 tak berlari memang terkejut laa jantungku nanti tiba2 bekerja lebih masa… wahaha~ mereka juga ada share beberapa soalan yang mereka terima masa interview tu jadi sedikit sebanyak ku ada laa buat soalan ramalan sendiri… hehehe

Semasa hari kejadian, ku sampai tak awal mana pun… beberapa minit sebelum pukul 7.30 pagi sebab dalam surat dia cakap perlu ada pukul 7.30 pagi… sampai2 ku lihat dah ramai juga yang dah lama tunggu tapi kaunter pendaftaran belum buka lagi… kalau tak salah dekat pukul 7.45 baru buka pendaftaran… yang paling ketara semua orang boleh nampak adalah calon lelaki seorang je, yang lain semua calon perempuan… kalau ada kuota khas untuk calon lelaki ku rasa budak lelaki tu memang confirm2 dapat… lalala~ oh, sebelum terlupa pusat temuduga ku di Institut Latihan KEMAS Kuantan… bersebelahan dengan MRSM Kuantan…


ILK Kuantan dari lensa fon saya~

Selesai pendaftaran, kami diberi dua borang untuk diisi… calon waktu tu ramai… ku rasa mungkin dalam 80 orang atau lebih dan kami telah siap2 dibahagi kepada Panel 1 dan Panel 2 untuk memudahkan sesi temuduga pula… pembahagian panel ni random… yang apply TASKA ataupun TABIKA dia random je letak dekat panel 1 atau 2… Ku apply TABIKA laa ape lagi… hehe… lepas tu kami ramai2 masuk dewan… dalam dewan tu la dia bagi taklimat ringkas serta kira tinggi dan ambil berat pasal kami dengan mengambil berat kami… wahaha~ ku naik 3 kilo okeh… adeyhhhh… siapa suruh interview masa lepas raya kan… memang naiklah berat badan… lalala~

Selepas sesi mengambil ketinggian dan mengambil berat, kami duduk ramai2 dan dengar taklimat untuk ujian kecergasan tu… ujian kecergasan ni memang orang dari Belia dan Sukan yang conduct… jangan main2… huhu~ dia terangkan lah yang disebabkan calon ramai dan lepas ni kami semua terus temuduga maka tak sempat kalau nak buat semua test tu… (ada dalam lima test kalau tak silap… genggam tangan laa, tekan tubi laa etc) jadi kami hanya akan buat bleep test… secara ringkasnya bleep test ni adalah lari ulang alik 20 meter… ada 10 level semuanya dan setiap level ada jumlah ulang-alik yang tersendiri… contohnya level 1 ulang alik 7 kali, level 2 ulang-alik 8 kali… mereka tak paksa berapa banyak kita nak ulang alik… selarat mana kita nak berlari ulang alik… mostly stop dekat level 2… yang hebat2 tu ada yang sampai level 3… 

Lepas ujian kecergasan tu bermulalah sesi temuduga pula… mungkin disebabkan calon yang ramai maka dia buat interview berkumpulan… sekali masuk 3 orang terus… macam2lah soalan ramalan yang kami andaikan dan memang ada soalan ramalan tu yang betul pun… yang tak laratnya penat tunggu dari sebelum tengah hari, tapi turn ku interview sebelah petang… lama gila menunggu… awal2nya berkobar baca sejarah KEMAS so on and so forth lama2 dah jadi penat + menguap2 mengantuk + dah tak tahu nak baca apa… huhuhu~ ini memang menduga kesabaran anda… ditambah pula dengan cuaca panas… nasib baik dapat sebotol mineral water free lepas ujian kecergasan… hehe~

Interview berkumpulan ni pula macam biasa awal2 dia suruh sorang2 perkenalkan diri, umur, asal mana, dah kahwin ke belum, kalau yang dah kahwin dia tanya pekerjaan suami semua, pengalaman kerja sebelum ni… lepas dah perkenalkan diri sorang2 tu baru dia sebut spesifik nama dan tanya orang tu soalan yang dia nak tanya… yang ku perasan pasal interview berkumpulan ni: contohnya dia tanya calon A soalan, then calon A jawab soalan tu… lepas tu kalau dia tanya calon B soalan yang sama maknanya jawapan calon A tadi salah… bila calon B bagi jawapan yang betul dia akan tanya calon C soalan yang lain pula… itu apa yang ku perasanlah… mungkin bukan semua panel buat macam ni kan… wallahu`alam…

Di sini ku rangkumkan antara soalan2 yang ditanya secara umum… ada banyak lagi tapi ini je yang ku dapat recall… hehe:

1) KEMAS di bawah Kementerian apa? Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah
2) Siapa Menteri Kementerian tersebut? (jawab ikut menteri semasa yang pegang kementerian tu… kalau sekarang, *2014 masa entry ini ditulis* Dato Seri Hj Mohd Shafie bin Hj Apdal)
3) Dato Seri Mohd Shafei tu orang mana? Orang Pahang *calon sorang lagi jawab yang ni, panel tu diam betullah kot… huhu*
4)Siapa Ketua Pengarah KEMAS? (again, ikut yang semasa… kalau sekarang, *2014 masa entry ini ditulis* Dato Hassan bin Mohd Amin)
5) Siapa Penolong Ketua Pengarah KEMAS?
6) Apa Kurikulum yang TABIKA gunakan, yang semua TABIKA termasuk TABIKA swasta perlu ikut?
7) Apa kurikulum TASKA?
8) Apa yang dimaksudkan dengan TASKA PERMATA?
9) TABIKA mula diperkenalkan dan mendapat nama selepas dasar apa?
10) Selain TABIKA dan TASKA, apa lagi yang KEMAS lakukan?
11) Jika anda dihantar ke pedalaman, adakah anda sanggup?
12) Adakah anda sanggup jika dihantar ke Pulau Tioman?
13) Apa yang anda tahu mengenai GST?
14) Sila baca surah al-Fatihah
15) Sila baca ayat Kursi
16) Apa yang anda buat apabila ada murid anda yang terjatuh dan luka?

*cari sendiri lah ye jawapan2 ni… tak kan semua nak suap… hehe*

Dan bersempena temuduga yang diadakan pada bulan Ogos iaitu bulan kemerdekaan maka anda akan menerima soalan2 seperti ini:
1) Berapa tahunkah Negara kita telah merdeka? 2014 ni dah 57 tahun kita Merdeka ye…
2) Apakah slogan/tema kemerdekaan pada tahun ini? Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta…
3) Apakah warna bendera Malaysia? Yang ini tak kan tak tau kot… haruslah kena buang Negara kalau tak tahu… huhuhu~

Apa yang ku dapat rumuskan pasal sesi temuduga ni adalah dia nak tengok kita punya communication skill… yang penting bila jawab soalan tu kena yakin… contohnya bila kita dah pasti jawapan warna bendera Malaysia tu Merah, Putih, Biru, Kuning; yakin dan jawab je… kalau panel saje provoke ‘ye ke 4 warna je? Pasti?’ maka jawablah dengan yakin seyakin yakinnya…

Soalan dia senang je… jawapan yang susah… wahaha~ bukan susah apa, soalan sangat direct dan kalau anda tahu, memang anda dapat jawab… kalau tak tahu memang tak dapat jawab… itu yang menyebabkan dia susah… lalala~ apa yang penting jawablah dengan ikhlas… jangan semata2 nak dapatkan ni, menipu benda yang tak sanggup dikatakan sanggup… jujurlah pada diri sendiri supaya orang lain dapat melihat kejujuran anda…

Dan setelah tamat semua ni, ku dengan yakinnya cakap pada bondaku: “mak, orang rasa orang tak dapatlah. Entah apa2 orang jawab tadi. hahaha.”

Sekian sahaja perkongsian mengenai Temuduga Calon Sijil Pendidikan Awal Kanak-Kanak TABIKA/TASKA KEMAS… semoga perkongsian ini bermanfaat hendaknya… kepada anda yang sedang membaca entry ini yang merupakan calon temuduga, semoga berjaya dan semoga maju jaya ku ucapkan kepada anda…

Kepada yang bakal berjaya nanti, ku ucapkan selamat menjadi Cikgu Tabika/Taska… sesungguhnya itu adalah tugas yang mulia kerana anda terlibat dalam melentur anak bangsa kita dari rebungnya ;)

Salam aman tanpa perang (^___^)v

Wassalam.

6 comments:

  1. apa pun all the best to you Suha :)

    :) pergi interview ni ada best ada tak bestnya ...yg tak best kena tunggu lama..macam sha..nama huruf S kalau ikut abjad memang hujung2..

    yang best tu dapat pengalaman, jumpa kawan baharu, boleh tengok gelagat orang lain..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks kak Sha :) Kalau ada rezeki dekat situ adalah, kalau takde Cari temp at lain pula... Hehe... Seriously tak nak high hope nanti kang kecewa sedih pula hati kita... Hehe

      Betul tu Kak... Best sebab jumpa kawan baru dan ada pengalaman baru tapi yang tak best kena tunggu lama2 tu laa... Hehe

      Delete
    2. Betul tu, kalau dah rezeki Suha, insya-Allah Allah akan permudahkan perjalanan kerjaya Suha nanti, aamiin.

      Seronok jadi cikgu tadika ni..macam-macam kerenah si kecil..paling penting kena sabar..

      Delete
    3. Insya Allah... Tunggu keputusan dia mcm mana nanti...

      Betul tu kak, mmg kena sabar... Orang pernah volunteer mengajar tapi darjah 6, itu pun dah mencabar... Kalau tadika ni lagi laa kan...

      Delete
  2. Ya Allah , bestnya jadi cikgu tadika ! seriously, teringin. Sumpah. Tak tipu. Hehehe. All the best for you. Jadi apapun asalkan kerja yang diredhai Allah. Saya sokong sis ! Lagipun bagi saya cikgu tadika ni pahala dia besar sebab ajar kanak-2 dari mereka tak tahu apa-apa lagi. Ya Allah.. bestnya dapat dengan budak-budak !

    All the best for you !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Best tapi pasti ada cabaran dia jgak... Hehe..

      Insya Allah janji kita berusaha cari keje yang halal, ada lah tu nanti rezeki dekat mana2 kan... Bumi Allah ni luas...

      For now tak berani nak letakkan harapan nanti kecewa susah pulak... Hehe...

      Delete

manis bicara indah tutur kata...
selamat meninggalkan jejak kasih anda...